home

Zelfmanagement - zelf prikken en medicatie bepalen

Als patiënt van de trombosedienst kunt u ook zelf uw antistollingsbehandeling regelen. Dit noemen we zelfmanagement. U leert dan in een training om de stollingstijd van uw bloed (INR-waarde) te meten en – als u dit wilt – uw antistollingsmedicatie te doseren. Heeft u deze training gevolgd? Dan sluit u met de trombosedienst de overeenkomst dat u uw INR-waarde regelmatig meet. Via internet geeft u de uitkomst één keer in de drie weken aan ons door.

Hoe meet u zelf de INR-waarde

Met een zelfmeetapparaat meet u de INR-waarde van uw bloed. Na een eenvoudige vingerprik brengt u een druppel bloed aan op een controlestrip in het zelfmeetapparaat. Het apparaat meet dan de INR-waarde. Aan de hand van deze waarde bepaalt u eventueel ook de juiste dosering antistollingsmedicatie.

Wat zijn de voordelen van zelfmanagement

 • Controles op een priklocatie of aan huis zijn niet meer nodig.
 • U neemt zelf een belangrijk deel van uw behandeling over.
 • Voor deze test is een vingerprik voldoende.
 • U kunt overal en op elk gewenst moment zelf uw INR-waarde meten.

Voorwaarden voor zelfmanagement

U komt alleen in aanmerking voor zelfmanagement, als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Bij zelfmanagement geeft u zichzelf een eenvoudige vingerprik. Daarna leest u de INR-waarde af op het zelfmeetapparaat. Beide handelingen zijn niet erg moeilijk, maar vragen wel enige handigheid. Heeft u beperkingen aan uw handen of ogen? Dan is zelfmanagement geen optie.
 • U heeft een internetaansluiting nodig tijdens de training en voor het zelfmanagement. Via internet geeft u aan ons alle uitslagen en, indien van toepassing, de doseringen aan ons door.

Training zelfmanagement voor patiënten van de trombosedienst

Als u in aanmerking komt voor de training Zelfmanagement trombosedienstpatiënten, krijgt u een zelfmeetapparaat: de CoaguChek XS of CoaguChek INRange. Hiermee meet u zelf uw INR-waarde. Starlet DC is gekwalificeerd om deze training te geven aan patiënten van de trombosedienst.

Hoe geeft u zich op voor de training?
U kunt zich inschrijven voor de training door te klikken op het inschrijfformulier.

Doel en inhoud van de training
Het doel van de training is dat u leert met een vingerprik bij uzelf bloed af te nemen en de INR-waarde te bepalen. Daarnaast krijgt u in een voorlichtingsbijeenkomst informatie over de achtergronden van de antistollingsbehandeling.

Uit welke onderdelen bestaat de training?
De training bestaat uit twee afspraken van ongeveer 60 minuten, een e-learningprogramma en een eerste controle afspraak na 3 maanden.

Wat houdt de training precies in?

 • Bij de eerste afspraak krijgt u het zelfmeetapparaat. Ook bepalen we uw INR-waarde op het zelfmeetapparaat (via de vingerprik)
 • Bij de eerste afspraak ontvangt u ook de inloggegevens om thuis achter de computer een e-learningprogramma te volgen. Daarin leert u in uw eigen tempo hoe u in uw vinger moet prikken en hoe het zelfmeetapparaat werkt.
 • Tijdens de tweede afspraak krijgt u uitleg over het digitaal logboek en wordt getoetst of u zelf de INR kan prikken. Slaagt u voor de toets? Dan ontvangt u een certificaat en kunt u aan de slag.
 • Na ongeveer drie maanden is het terugkomgesprek bij de trombosedienst.

Halfjaarlijkse controlegesprekken bij zelfmanagement
Ongeveer eens in de 6-8 maanden komt u voor een controlegesprek op het trainingscentrum in Alkmaar, Heerhugowaard, Den Helder, Texel of Hippolytushoef. Dit gesprek duurt ongeveer 15 minuten. We controleren dan uw zelfmeetapparaat en bespreken hoe u het zelfmanagement ervaart. Problemen of bijzonderheden kunt u in dit gesprek inbrengen.

Wie betaalt de training Zelfmanagement trombosedienstpatiënten?
Uw zorgverzekering vergoedt de kosten van de training, binnen het basispakket. Uw eigen risico is natuurlijk voor uw eigen rekening. Voor de kosten van Zelfmanagement kijk bij Tarieven.

Waar wordt de training Zelfmanagement gegeven?

 • In de regio Alkmaar wordt de training gegeven in Huisartsenpost Alkmaar (Hertog Aalbrechtweg 5a, Alkmaar).
 • In de regio Den Helder wordt de training gegeven in Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder, afdeling laboratorium (Huisduinerweg 3, Den Helder).

Meer weten over zelfmanagement

Heeft u vragen over zelfmanagement? Die beantwoorden we graag. Al uw vragen of opmerkingen kunt u mailen via het contactformulier.
 

 

Home     /     Vacatures     /     Contact     /     © 2019 STARLET DC