Content

Netvliesonderzoek bij diabetes

Heeft u diabetes type 2 en bent u via uw huisarts aangesloten bij de diabetesketenzorg? Dan krijgt u regelmatig een oogonderzoek, gericht op het netvlies. Waarom we dit doen? Het netvlies van mensen met diabetes is gevoelig voor afwijkingen. Dit komt door schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Door periodiek een foto van het netvlies te maken, kunnen we netvliesafwijkingen tijdig opsporen. U ontvangt hiervoor vanzelf een uitnodiging. Bij de een is dit jaarlijks, bij de ander eens in de twee of drie jaar. Dit wordt aangegeven door uw verwijzer en is onder andere afhankelijk van de uitslag van eerdere netvliesonderzoeken. Ons advies is om deze mogelijkheid altijd te gebruiken. Het is helaas nog niet mogelijk om hiervoor een afspraak via de afspraakmodule in te plannen.

Goed om te weten

Netvliesfoto’s worden op een aantal locaties gemaakt:

  • Den Helder, Gezondheidscentrum De Schooten
  • Schagen, Servicepunt Kaagweg
  • Heerhugowaard, Servicepunt Stationsplein
  • Alkmaar, Gezondheidscentrum De Entree
  • Limmen, Gezondheidscentrum Limmen
  • Anna Paulowna, Huisartsenpraktijk HKN

 

De kans bestaat dat uw ogen voor het onderzoek gedruppeld moeten worden. Hierdoor kunt u tijdelijk wazig zien. In dat geval raden we u sterk af om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Het is dus altijd verstandig om iemand mee te vragen die u kan vervoeren. 

Regel op tijd iemand die u bij het onderzoek kan begeleiden!

Als u contactlenzen draagt, wilt u deze dan van tevoren uitdoen? Ook goed om te weten: wanneer uw ogen gedruppeld moeten worden, mag u uw lenzen pas na 45 minuten weer inzetten. En omdat het druppelen uw ogen gevoeliger maakt voor scherp daglicht, is het prettig om voor de zekerheid een zonnebril mee te nemen. 

Dit gaat heel eenvoudig. De foto’s worden gemaakt met een speciale camera. U plaatst uw hoofd in de steun van de camera. Daarna worden bij elk oog een aantal foto's van het netvlies gemaakt. Het totale onderzoek duurt maximaal 30 minuten.

Hoe hoort u de uitslag?

Een oogarts bestudeert de foto's. Bij een afwijkende beoordeling wordt contact met u opgenomen. De praktijkondersteuner van uw huisarts verwijst u dan naar de oogarts voor verder onderzoek. Ziet de oogarts geen afwijkingen op de foto’s? Dan hoort u de uitslag van uw huisarts bij uw eerstvolgende periodiek overleg. Starlet geeft u geen informatie over de netvliesfoto’s.