Content

Onderzoek urine en ontlasting

Moet uw urine of ontlasting worden onderzocht in het laboratorium? Dan vertelt uw arts wat u hiervoor moet doen.
Komt u urine inleveren? Dan vragen wij u hiervoor een afspraak te maken. Inleveren kan dan op elke Starlet-locatie.   

Urineonderzoek – Wat moet u weten?

Urine vertelt veel over hoe ons lichaam functioneert, vooral over de nieren en de urinewegen. We onderzoeken bijvoorbeeld of uw urine bloed of eiwit bevat. Ook kunnen we uit urine aflezen of u diabetes heeft. 

Voor een algemeen urineonderzoek krijgt u van uw arts een steriel setje mee om uw urine op te vangen. U kunt dit ook zonder afspraak ophalen bij één van de servicelocaties van Starlet. Hiervoor moet u het aanvraagformulier meenemen. Let op: u mag géén eigen potje gebruiken!

Bij het setje vindt u een instructie. Volg deze goed op als u de urine opvangt. U vindt deze instructie in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. 

Wil uw arts zeker weten of u een bacteriële infectie heeft, bijvoorbeeld een blaasontsteking of een nierbekkenontsteking? Of wil uw arts weten welke antibiotica voor u de beste keuze is? Om dit te onderzoeken, zetten we uw urine minstens 24 uur ‘op kweek’.

Voor een urinekweek krijgt u van uw arts een steriel setje mee om uw urine in op te vangen. U kunt dit ook zonder afspraak ophalen bij een van onze servicelocaties. Hiervoor moet u het aanvraagformulier meenemen. Let op: u mag géén eigen potje gebruiken!

Bij het setje vindt u een instructie. Volg deze goed op als u de urine opvangt. U vindt deze instructie in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. 

Voor sommige onderzoeken is het nodig om urine van een hele dag te verzamelen. Dit doen we als we nauwkeurig de hoeveelheid van een bepaalde stof willen meten. Dit kan een aanwijzing zijn voor een bepaalde ziekte. Of het sluit een bepaalde ziekte juist uit. Voor dit onderzoek moet u 24 aaneengesloten uren al uw urine opvangen in een speciale fles. 

Voor 24-uursonderzoek is een speciale fles nodig. Die haalt u met het aanvraagformulier op bij Starlet. Dit kan zonder afspraak bij onze servicelocaties in: 

  • Alkmaar
  • Heerhugowaard
  • Heiloo 
  • Schagen
  • polikliniek van het laboratorium van de Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Den Helder.

Volg de instructie voor het opvangen van de urine. Deze krijgt u bij de fles. Soms bevat de fles bewaarvloeistof. Dit hangt af van het aangevraagde onderzoek. Spoel de fles daarom nooit om voordat u de urine erin opvangt. Bewaar de fles rechtop en buiten bereik van kinderen.

Ochtendurine is veel geconcentreerder dan de urine die u overdag produceert. Daarom is het geschikter als onderzoeksmateriaal.

Uw urine wordt onderzocht in het laboratorium van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Starlet stuurt de resultaten, meestal binnen 5 werkdagen, naar uw arts, Hij of zij neemt dan contact met u op. Uw arts kent uw medische achtergrond en kan de uitslag daarom goed aan u uitleggen. Starlet geeft u hierover geen informatie.

Ontlastingsonderzoek – Wat moet u weten?

Voor dit onderzoek krijgt u van uw arts een speciaal potje om uw ontlasting te verzamelen. U kunt dit ook zonder afspraak ophalen bij één van onze servicelocaties. U levert de ontlasting in bij een Starlet servicelocatie bij u in de buurt. Ook dit kan zonder afspraak. Let op: u mag géén eigen potje gebruiken!

Uw arts vertelt u of u één portie moet aanleveren of de ontlasting van 24 uur. Instructies hiervoor krijgt u van uw arts of van Starlet. Volg deze goed op.

Voor onderzoek op parasieten, wormeieren en cysten ontvangt u een apart afnamesetje (DFT). Hiervoor gelden ook speciale instructies.

Uw ontlasting wordt onderzocht in het laboratorium van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Starlet stuurt de resultaten, meestal binnen 5 werkdagen, naar uw arts. Hij/zij neemt dan contact met u op. Uw arts kent uw medische achtergrond en kan de uitslag daarom goed aan u uitleggen. Starlet geeft u hierover geen informatie.